Брой 23 (492) - 2010г. - Година XIX

Основните теми на брой 23 са:  XVI Аграрен семинар; Всичко за земеделието; Вестник „Земеделска техника” става на 20 години.

В рубриката “Отблясък от събитието” има материал за проведената пресконференция под мотото “Трябва да има правила и те да се спазват” на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Инж. Красимир Аврамов, член на УС, коментира пред в. “Земеделска техника” повдигнатите въпроси от НАЗ.

Фирма Мегатрон отбелязва за проведената седмицата на отворените врати в в гр. Добрич по време на изложението “Селското стопанство и всичко за него”. През тази седмица клиентите посетили базата Мегатрон сервиз са получили не само информация, но са имали и възможността да видят и да участват в управлението на машините.

В рубриката „Земеделска техника става на 20 години” е поместено кратко съдържание (публикувани материали, фирми, които са включени в изданието от брой 1 до брой 7 през 1998 г.). Инж. Мехмед Узунов, управител на фирма “Раломекс” АД разказва за фирмата си, нейната основна дейност и видовете машини, които тя предлага през този период. Отбелязва както отличията, които е получила фирмата на различни селскостопански изложения, така и сътрудничеството между в. “Земеделска техника” и Раломекс, определяйки го за мост между земеделието и бизнеса.

Контролно-техническата инспекция информира за готовността на техниката за есенната сеитба.

В рубриката “Информация” доц. д-р инж. Калин Каров от фирма “Агроника” разглежда ползите при използването на разрохквачи на испанската фирма Agromet. Изброени са множеството предимства на разрохкването, но не са спестени и недостатъците при определени условия.

Фирма “Оптиком” представя торещите машини на френския производител SULKY.  Описани са техническите параметри и характеристики на торещите машини, както и начинът им на работа.

Има материал посветена на първите преподаватели в първите земеделски училища в България.

В рубриката “Земеделски новини” се разглеждат браншовите организации в земеделието и обсъждането на законопроект, създаващ правила за действието им.

“Добрички панаир” АД анонсира програмата на XVI Аграрен семинар, систематизирайки дискусионните теми и докладите, които ще бъдат представени на изложението.

Министерството на земеделието и храните информира за прибирането на зърнена реколта 2010 г., за обсъждането за промяна в стандарта “Стара планина”, за прибирането на маслодайния слънчоглед, както и за продължаващата есенна сеитба.

В рубриката “Кой кой е в земеделието ?” се съобщава за предстоящия забележителен юбилей на проф. дсн Кольо Атанасов Василев, който на 24.12.2010 навършва 80 години. Най-сърдечни поздравления от редакцията на вестника.

В рубриката "Земеделски пазар" САПИ посочва движението на цените на зърнени култури, млечни и месни продукти към 03.11.2010 г. В "На пазара на земеделска техника" са включени трактори и земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени. В "Малките обяви" се предлагат машини, резервни части, земеделска земя и др.

   Има календар с интересни дати и събития през м. декември 2010 г.

   Публикувани са реклами на водещи фирми предлагащи продукти за земеделието.