Брой 17 (536) - 2012г. - Година XXI

 

 

Темата на седемнадесети брой  /536/ 2012 г. на в. „Земеделска техника” е „Всичко за земеделието. Зърнопроизводство”.

            В рубриката „Зърнопроизводство” на броя е поместено актуално интервю с Председателя на УС на НАЗ Ангел Вукодинов, който се спира на следните въпроси: замразяване цените на някои продукти, обратното начисляване на ДДС и състоянието на поливното земеделие в България. Публикувано е и официалното становище на НАЗ по тези три проблема.

            Данните за производството, потреблението и търговията със зърно през 2012 г. са изложени в подробна информация на д-р З. Златев, изпълнителен  директор на Националната служба по зърното към МЗХ 

В същата рубрика е публикувано интервюто на г-жа Мариана Кукушева – Председател на Консултативния съвет по зърното и Председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите по проблемите на производството на хляб у нас.

            Новият софтуер за изготвяне на доброволните споразумения за ползване на земеделските земи се коментира в интервю на инж. Красимир Аврамов – член на Консултативния съвет по зърното.

             Поместена е и кратка информация за подписания договор за сътрудничество между НАЗ и Висшето училище по агробизнес  и развитие на регионите /ВУАРР/.

            Представена е също така  Асоциацията на зърнопроизводителите - гр. Генерал Тошево. Председателят С. Стоянов е изложил основните цели на сдружението и приоритетните  му задачи в момента.

В рубриката „Информация” е поместено интервю с г-жа Елисавета Маркова, управител на ВАРЕКС, за пазарът на земеделска техника и проблемите в земеделското производство.

За работата на Регионалната служба на КТИ, гр. Добрич споделя нейният ръководител инж. Иван Вълчев.

            Пак в тази рубрика  е бизнес информацията за новите нормативни актове за земеделието през  м. май – юни - юли  2012 г. на адвокат Маргарита Попова.

            Чудесата на звездното небе през лятото са представени от инж. Боян Пашев.

            В рубриката „Новини” са включени кратки земеделски новини от МЗХ.

В рубриката „Отблясък от събитието” има информация и снимки за традиционния празник „Златна праскова” в с. Гавраилово, който през  тази година се проведе за единадесети път.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни

земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др.

            В рубриката „Земеделски пазар” САПИ информира читателите за цените на млечните и месни продукти, яйцата, плодовете и зеленчуците. МЗХ посочва и цените на белия хляб във всички страни-членки на ЕС и в държавите на Балканския полуостров.

            Публикувани са реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно, техническо и икономическо обслужване и на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, автомобили, торове, препарати и др.