Брой 11 (530) - 2012г. - Година XXI

 

 

Темата на единадесети брой  /530/ 2012 г. на в. „Земеделска техника” е 130 –та годишнина на земеделската наука в България и Изложението Бата Агро.

            Тържественият юбилей на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков” – Садово, под патронажа на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, е свързан с началото на земеделската наука в България. По този повод е публикувана обзорна статия на проф. дсн Лилия Кръстева – директор на ИРГР, в която се проследява пътят на развитие на Института от Практическо земеделско училище в Източна Румелия                  

/на територията на гр. Садово през 1882 г./ до водещо звено в селскостопанската наука на България.

            В рубриката „Новости”  е показана присъдената награда на ИРГР на АГРА 2012 г. – златен медал за българския сорт ориз „ИРГР-Вики”.

Публикувана е статията ”Нов тип доилни апарати” – триъгълни клъстъри, които са абсолютна новост за българския пазар. Доилните апарати получиха за втори път награда за иновация на изложението АГРА 2012 г.

Дадено е описание на новата технология за производство на ябълки, разработена от Института по земеделие – гр. Кюстендил, спечелила медал и първо място на АГРА 2012 в категорията „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството”.

В рубриката „Информация” е поместен материал за поливното земеделие, като са посочени различни способи и съоръжения за агронапояване, които могат да се използват самостоятелно или заедно в комбинация.

            Тема на публикацията „FENDT – гаранция за вашата успешна жътва” са новостите в продуктовата гама на жътвената техника, които фирмата Златекс предлага  за жътвен сезон 2012.

            В рубриката „На пазара на земеделска техника” са включени различни земеделски машини – нови и втора употреба, както и техните цени. В „Малки обяви” се предлагат машини, резервни части, земеделски земи и др.

            Публикувани реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно комплексно (правно, техническо и икономическо) обслужване, предлагащи земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, строителна техника, автомобили, торове, препарати и др.