Брой 09 (553) - 2013 г. - Година XXII

 

Темата на брой девети  /553 2013 г. на в. „Земеделска техника” „Земеделието по регионии изложенията в Русе и Стара Загора.

            На първа страница е поместено интервю с проф.Иван Станков, министър на земеделието и храните „Основни приоритети на българското земеделие”. Министър Станков се спира на най-важните, най-актуалните  задачи, които Министерството има да решава в най-близко време в областта на зърнопроизводството,овощарството,зеленчукопроизводството,биоземеделиетопланинското земеделие и животновъдството, както и подготовката на кадри за  селското стопанство.

            В рубриката „Трибуна” е представено състоянието на земеделието в област Русе. Публикуваните материали дават реална картина на проблемите и бъдещото развитие на отрасъла в тази част на страната ни. Поместено е съобщение за предстоящото ХV-то специализирано изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника в Русенския университет „Ангел Кънчев” от 9 до 11 май 2013 г.

            В статията „Растителната  защита в област Русе” началникът на отдел към ОД на БАБХ Йордан Маринов информира за работата по опазване на земеделската продукция, за подходящите  семена, торове и препарати, използвани от производителите.

            Началникът на Регионалната служба на КТИ в Русе инж. Йордан Терзиев информира за състоянието на земеделието в района, дава ясна картина на техническия парк и на работата на Регионалната служба по контрола върху земеделската техника, взаимодействието с другите институции и т. н.

            Публикуван е материал на Иван Караиванов, председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно”, Русе,   за дейността на организацията и на Националната асоциация на зърнопроизводителите за защита интересите на земеделските производители в района.

В рубриката „Земеделието през погледа на търговците”  са поместени статии за състоянието на земеделието в област Русе и възможностите за търговия със земеделски машини, торове и препарати за растителна защита на представители на фирмите Мегатрон – В. Василев, Синджента – Илиан Александров и управителя на Агри Трейд – БГ в Русе  Илиян Илиев.     Информацията на Христо Димитров от Екофол АД съдържа данни за състоянието на есенниците в регион Русе и Разград

В рубриката „Информация” има материал за търговията със земеделска техника на фирмата Оптиком и за участието й на Изложението Бата Агро в Стара Загора.

Продължават публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе през пролетта” на инж. Боян Пашев.

Бизнес информацията на адвокат Маргарита Попова съдържа нормативни актове за земеделието за м. февруари - март 2013 г.

Поместени са цените на основните хранителни продукти към 17.04.2013 г., предоставени от МЗХ.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, за животновъдство, фирми за семена, торове и препарати за растителна защита, за строителна техника, автомобили и др.