Брой 09 (528) - 2012г. - Година XXI

 

 

Темата на девети брой /528/ на в.”Земеделска техника” за 2012 г. е „Всичко за земеделието”.

            В рубриката „Наука” в статията „Механизация на растителната защита”

 доц. д-р инж. А.Трифонов от Аграрен университет – Пловдив разглежда различните видове разпръсквачи, с които работят съвременните пръскачки за растителна защита.

            В рубриката „Информация” е поместен материалът „Нов модел селскостопански товарач на JCB” за  новия селскостопански телескопичен товарач 550-80 Agri Plus, който ще бъде представен на селскостопанското изложение БАТА АГРО в гр. Стара Загора от вносителя „Оптиком”.

            Публикувано е интервю с Дамян Вътев, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който разказва за проблемите в личното си стопанство през 2012 г. и за взаимодействието между НАЗ и Регионалния съюз на зърнопроизводителите - гр. Ловеч, в който той членува.

Има информация за Третото национално състезание „Млад фермер”за Северна България, проведено в гр.Попово. Поместени са снимки на участниците и на победителите в състезанието.

Съобщени са и условията  за обучение на ученици за 2012/2013 г. в Професионалната гимназия по селско стопанство „Н. Пушкаров”, гр. Попово.

            В рубриката „КТИ” е публикувана статия за работата на Регионалната служба на КТИ в гр. Пазарджик. Посочени са данни за земеделието в региона, за състоянието на земеделската техника и дейността на Регионалната служба.

            В рубриката „МЗХ” са поместени данни за вноса и износа на селскостопанските и преработени стоки през 2011 г.

            В рубриката „Земеделски новини”  са разгледани държавните помощи за земеделските производители през 2012 г., като са посочени и сроковете за кандидатстване по отрасли.

            Отпечатана е статията „Зелената енергия и отпадъците”, посветена на Форума за Югоизточна Европа, обединил различни прояви – изложби, конгрес, конференции и др.

            Има и кратко изявление на Председателя на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание на Р България – Десислава Танева за средствата за земеделския сектор по Програмата за развитие на селските райони.

            В рубриката „На пазара на земеделска техника” са включени земеделски машини – трактори, сеялки, брани, силажокомбайни и др., нови и втора употреба, съответно с техните цени. В „Малките обяви” се предлагат машини, резервни части, земеделска земя и др.

            В рубриката „Земеделски пазар” САПИ съобщава за движението на цените на зърнени култури, месни  и млечни продукти, яйца. Има и информация за сектор „Картофопроизводство”.     

            Поместени са реклами на  български фирми, предлагащи машини, продукти за земеделието и др.