Брой 7 (501) - 2011г. - Година XX

Основните теми на брой 7 на вестник Земеделска техника” са: Седмица на гората; Природа, лов, риболов; Цветна пролет; Всичко за земеделието; Вестник „Земеделска техника” става на 20 години.

Генералната асамблея на Обединените нации обяви 2011 г. за Международна година на горите с мото „Гора за хората”.

В рубриката “Образование” има интервю с д-р Димитър Димитров, ректор на Висшето училище „Земеделски колеж”. Той посочва, че ВУЗК е инциатор за проявите за биологичното земеделие на изложението Агра 2011. Приет е проект от Националната агенция по оценяване и акредетация за прерастване на колежа във  Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

В рубриката „Земеделска техника” Янес от „Агромеханика” посочва, че фирмата работи в две направления - производство на трактори с мощност от 30 до 60 к. с. и на пръскачки. Техните машини са известни и търсени на българския пазар.

В публикацията „Автопилотни системи и навигации” се разглеждат предимствата от тяхното използване в земеделието.

В материала „Прибираща техника за ориз” фирма Оптиком информира за машините и отстъпките при закупуване им от оризопроизводителите,

По темата за гората е включен материал за Регионалната дирекция по горите – Смолен, където се разглеждат проблемите и перспективите на отрасъла.

По темата за цветята е статията „Красота без грижи не може”, в която д-р Диана Ненчева посочва какво да направим за цветята през месец март.

В рубриката „Информация” са включени материали за получените награди за иновация на Агра 2011: Течен азотен тор Уан, Универсален терминал, сорт твърда пшеница „Предел”, ябълков сорт „Бесепара”, зимния овес сорт ИРГР Марина и Система за доене на крави.

В материала „Нови технологии и практики” се разглежда програмата за международния конгрес  за енергийна ефективност.

В рубриката "Земеделски пазар" са дадени цените от САПИ на зърнени култури и на мляко и млечни продукти. В „На пазара на земеделска техника" са включени трактори и земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени. В "Малките обяви" се предлагат машини, резервни части, земеделска земя и др.

Публикувани са реклами на ловни и горски стопанства, на водещи фирми, предлагащи машини, технологии, продукти за земеделието и др.