Брой 06 (550) - 2013 г. - Година XXII

 

Темата на брой  шести /550/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” е „Цветна пролет, Природа - Лов- Риболов и Седмица гората”.

            В рубриката „Биоземеделие” е публикувана статията „Биологично производство на зеленчуци” на доц. д-р Стойка Машева, директор на ИЗК „Марица" Пловдив. Тя разглежда състоянието, условията и перспективите за развитието на биоземеделието, в частност производството на биологични зеленчуци. Статията  е насочена към сериозните проблеми пред българските биопроизводители в настоящия момент и към пътищата за разрешаването им.

            Поместено е интервюто на Стоян Симеонов, собственик на биоферма „Софина” - „Биоземеделието – хоби и професия”. Авторът разказва за създаването и развитието на фермата, дава ясна картина за трудностите и проблемите пред този вид производство в нашата страна.

            В рубриката „Земеделска техника”  се съдържа подробна информация за  8-редовата сгъваема сеялка, модел NG Plus, най- новата и мадерна разработка на френската фирма ”Моносем”, представлявана в нашата страна от Оптиком.

            В рубриката „Гора” е представена  фирмата Мегатрон, ексклузивен представител за България на земеделска и горска техника на световния производител „Джон Диър”. Основна тема на материала „Промишлен дърводобив” са машините  за индустриален дърводобив и санитарна сеч.

            В статията на Елица Дипчикова „Инсектицид спасява кестените” е описан новият препарат Ривайв, производство на Синджента, който успешно унищожава кестеновия молец.

            Публикацията „Сред девствения Балкан” описва природните  красоти  на Природния парк „Българка”, неговите архитектурни и исторически  обекти, многообразието на растителния и животински свят в парка.

            В същата рубрика е поместена информация за тристепенното обучение в Лесотехническия университет, София и програмата за приема през 2013 учебна година.

            От Изпълнителната агенция по горите към МЗХ е публикувано съобщение за програмата, условията и реда на подготвителните курсове за кандидатите за придобиване право на лов през настоящата година.

            В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В рубриката „Земеделски новини” се съдържа бизнес информация за новите нормативни актове за земеделието през  месеците януари-февруари  2013 г. на адвокат Маргарита Попова.

Публикувани са също така и цените на основните хранителни продукти към 13.02.2013 г., предоставени от МЗХ.

В броя са поместени реклами на държавни ловни стопанства, на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, за животновъдство, фирми за  семена, торове и препарати за растителна защита, за строителна техника, автомобили и др.