Брой 05 (549) - 2013 г. - Година XXII

 

Темата на брой пети /549/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” е „Всичко за земеделието”.

            В рубриката „Трибуна” е представено състоянието на земеделието в област Ловеч. Публикуваните материали дават реална картина на проблемите и бъдещото развитие на отрасъла в тази част на страната ни.

            В статията „Качествено земеделие с растителна защита” главен инспектор към ОД на БАБХ Св. Стефанов информира за дейността по опазване на земеделската продукция, за състоянието на машините, за подходящите  семена, торове и препарати, използвани от производителите.

            Началникът на Регионалната служба на КТИ в Ловеч инж. Нено Щрегарски описва в информацията „Производство с надеждна техника” състоянието на земеделието в района, дава ясна картина на техническия парк и на работата на Регионалната служба по контрола върху земеделската техника, взаимодействието с другите институции и т. н.

            Поместено е интервю с Димитър Мачуганов, земеделски производител, собственик на фирма „АЖД АГРО”, носител на приза „Еврофермер на 2012 г.”, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Ловеч. Освен за работата на фермата, той разказва и за активната си инвестиционна политика, за която е получил приза, както и за дейността на Сдружението за защита интересите на зърнопроизводителите в района.

Мая Миновска, собственик на фирма за зърнени и маслодайни култури „Пластик прогрес – ХМ-ТМ” разказва в интервюто „Перспективи за младите в земеделието” за своята работа като земеделски производител, за проблемите и трудностите пред хората от този бранш,  за мястото на младежите в земеделието, за участието си в Сдружението на зърнопроизводителите и др.

Представен е и земеделският производител Младен Витков, чиято ферма за зърнени култури се намира в землището на гр. Луковит. Проблемите, които посочва той, е разпределението на земята между ползвателите и поливното земеделие.

Състоянието на земеделието в област Ловеч и възможностите за търговия със земеделски машини е тема на статията „Техниката в помощ на земеделието” от Росен Чингов – регионален представител на ВАРЕКС за региона.

В броя е поместена информация за ХV-то Специализирано Русенско изложение за индустриална, земеделска, автомобилна и електронна техника.

Продължават  публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе през зимата” на инж. Боян Пашев.

Публикувано е продължението на статията „Разликата между индустриалните и аграрни телескопични товарачи на  JCB” на доц. Неделчо Делчев от Тракийския университет в Ст. Загора.

В рубриката „Земеделски новини” е публикувана информация на Екофол за подхранващите торове за пшеница и начинът  на употреба, както и на фирмата Аквамат 2000  за напояване на царевицата. 

Бизнес информацията на адвокат Маргарита Попова съдържа нормативни актове за земеделието за м. февруари 2013 г.

Поместени са цените на основните хранителни продукти към 28.02.2013 г., предоставени от МЗХ.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, за животновъдство, фирми за  семена, торове и препарати за растителна защита, за строителна техника, автомобили и др.