Брой 04 (523) - 2012г. - Година XXI

 

 

Темата на  четвърти брой (523) на в. “Земеделска техника” за 2012 г. е „Земеделие и биоземеделие”.

 

В рубриката ”Сеитба” продължава публикуването на материала „Идва пролетната сеитба – с какво да засеем или „тънкостите” при сеялките” на доц. инж. Неделчо Делчев. Той разглежда допълнителни приспособления, чрез които се осъществява качествена сеитба, торовнасянето, системи за контрол на сеитбата, системи за изключване на сеещи секции. Разглежда типовете навесни и прикачни сеялки и транспортирането на сеялките.

В рубриката „Информация” е поместено интервю с Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тодорова разглежда как се постига координацията между членовете и какви са техните проблеми.   

Сдружението на производителите на земеделска техника съобщава, че по време на Агра 2012 ще се проведе семинар на тема „СЕ маркировката -европейският паспорт на продукта, изисквания за нанасяне”.

Българската асоциация биопродукти публикува материал за значението на биоземеделието за България.

Русенският университет „Ангел Кънчев” съобщава за Специализираното изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника в гр. Русе през месец май.

В рубриката „Земеделски новини” е включена информация за честването през 2012 г. на 50 години на Общата селскостопанска политика и 10 години от създаването на Европейския орган по безопасност на храните

Отбелязва се честването на първата годишнина от създаването на Българската агенция по безопасност на храните.

Има материал от Международен панаир Пловдив за иновации на изложението Агра 2012.

МЗХ съобщава, че са определени субсидиите на тютюнопроизводителите и е удължен срокът за регистрация на земеделските производители.

В рубриката "На пазара на земеделска техника" има трактори и земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени. В "Малките обяви" се предлагат машини, резервни части, земеделска земя и др.

В рубриката „Земеделски пазар” САПИ информира за движението на цените на зърнени култури, месни и млечни продукти, яйца. МЗХ посочва цените на основните хранителни продукти – захар и олио за страната.

Публикувани са реклами на водещи фирми, предлагащи машини, технологии и продукти за земеделието, за животновъдството и с акцент за биоземеделие.