Брой 03 (547) - 2013 г. - Година XXII

 

Темата на брой трети /547/ 2013 г. на в. „Земеделска техника” е „Всичко за земеделието”.

Редакцията на вестника  открива постоянна рубрика „Трибуна” по въпросите на земеделието, неговите проблеми и бъдещо развитие, за да осветлява  действителното му състояние по райони и за страната като цяло.

            В рубриката „Трибуна” е представена област Монтана. Включени са материали на Регионалната служба на Контролно-техническата инспекция, Службата „Растителна защита” към Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, представители на фирми, търгуващи със земеделска техника, както и на земеделски производители от региона. Представени са и носителите на награди през 2012 г. за постижения в земеделието.

            Публикувано е изявление на Диляна Иванова - изпълнителен директор на Тайтън Машинъри - България, в което излага причините и повода за обявяването й  за Евробизнес дама на 2012 г.

            В интервюто „Земеделието – смисъл на живота” Тодорка Кръстева, носител на приза  „Дама-еврофермер на 2012 г.” описва дългогодишната дейност на своята фирма „Теди” ООД, както и  постиженията й в областта на земеделското производство.

Поместено е също така и интервю с младия производител от гр. Пордим  Георги Георгиев, носител на приза „Млад еврофермер на 2012 г.”, който споделя интересите и трудностите на един млад човек, избрал земеделието за своя професия.

Статията ”Разликата между индустриалните и аграрни телескопични товарачи на JCB” на доц. Неделчо Делчев от Тракийския университет разглежда принципните различия между двата варианта товарачи. Авторът обръща внимание, че върху телескопичните товарачи, които са по-подходящи за земеделците, е изписано  „Агри”. 

Земеделието в област Монтана през погледа на търговските представители на фирмите, търгуващи със земеделска техника,  е тема на статиите : „Механизация на земеделието” от регионалния представител на ОПТИКОМ Алексей Върбанов и „Земеделието през погледа на търговеца” от Лазар Йонин – търговски представител на ВАРЕКС. Двамата автори  описват състоянието на бизнеса с земеделска техника в района и проблемите, пред които са изправени в  тяхната работа. Те подчертават факта, че основни  клиенти на фирмите са едрите и средни производители, но през последните години към закупуване на нови машини са се ориентирали и дребните производители.

Продължават  публикациите в рубриката „Чудесата на звездното небе през зимата” на инж. Боян Пашев.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, резервни части, земеделски земи и др. В „Малки обяви” се предлагат  машини, резервни части, земеделска земя и др.

В рубриката „Земеделски новини” се съдържа бизнес информация за новите нормативни актове за земеделието през  месеците ноември - декември  2012 г. на адвокат Маргарита Попова. Публикувани са също така и цените на основните хранителни продукти към 13.02.2013 г., предоставени от МЗХ.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, за животновъдство, за строителна техника, автомобили, торове, препарати и др.