Брой 03 (522) - 2012г. - Година XXI

 

 

       Темата на  трети брой (522) на в. “Земеделска техника” за 2012 г. е „Земеделие и биоземеделие”.

 

В рубриката ”Сеитба” продължава публикуването на материала „Идва пролетната сеитба – с какво да засеем или „тънкостите” при сеялките” на доц. инж. Неделчо Делчев. Той разглежда видовете и ролята на ботушите и притъпкващите колела за качествена сеитба на пролетните култури.

В рубриката „Информация” Съюзът на производителите на маслодайни и зърнени култури, Пловдив представя особеностите на земеделието в Южна България и споделя тревогата си от  тежките в климатично отношения 2011 и началото на 2012 за есенниците и рапицата. Изказва удовлетворение от дейността на Националната асоциация на зърнопроизводителите, чийто член е, че обединява и защитава интересите на земеделските производители.

В Европейския съюз са приети новите правила за производство на биологично вино.

Публикувани са данни за произведеното и изнесените количества грозде и вино през 2011 г.

Има мъдри мисли на известни личности за необходимостта от земеделие.

В рубриката „Механизация” са отразени дейностите на Главна дирекция „Изпитване и сертифициране”, правоприемник на Центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в градовете Пловдив и Русе. Материалът е подготвен от инж. Румен Пъшев, главен директор и инж. Цветан Крумов, зам. главен директор на ГДИС.

Продължава статията на проф. д-р инж. Георги Костадинов „Предстоящи задължителни прегледи на пръскачките в Европа”.

В материала „Сигурни в качеството, да погледнем бъдещето с оптимизъм” по материали на Приста Ойл се разглеждат маслата Приста Стоу и Приста Уто, предназначени за употреба в земеделските машини.

В рубриката „МЗХ” е публикувана част от лекцията „Състояние на земеделието в България” на д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието, произнесена в Берлин.

В рубриката "На пазара на земеделска техника" има трактори и земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени. В "Малките обяви" се предлагат машини, резервни части, земеделска земя и др.

В рубриката „Земеделски пазар” САПИ информира за движението на цените на зърнени култури, месни и млечни продукти, яйца.

Публикувани са реклами на водещи фирми предлагащи машини, технологии, продукти за земеделието, за животновъдството и с акцент върху биоземеделието.