Брой 21(440) - 2008г. - Година XVII

Брой 21 на в. “Земеделска техника” е посветен на професионалния празник на земеделската наука – 25 октомври, който се чества под патронажа на Председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински.

Поместено е поздравление от д-р Светла Бъчварова, зам. министър на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и председател на Селскостопанска академия (ССА) до научните работници и аграрните специалисти. Тя изтъква научните постижения на Земеделската наука, която е с 126 годишна история, и по-специално на  възстановената през 2008 г. Селскостопанска академия. Публикуван е новият списък, адреси, телефони и предмет на дейност на научните организации към ССА.

По случай 115 години Министерство на земеделието директорът на Националния земеделски музей н.с. Здравка Михайлова представя кратка историческа справка за основаването и развитието на Министерството през годините, както и снимки на всички негови министри от създаването до сега.

В рубриката “Земеделски новини” са поместени някои по-интересни събития от МЗХ. Публикуван е новият Управителен съвет на ССА  с председател д-р Светла Бъчварова. На Националната изложба “Русия и България: новите перспективи за сътрудничество” министър-председателят Сергей Станишев се запознава с продукцията на машиностроителния гигант “Ростселмаш”.

В рубриката “Земеделски пазар” са представени много трактори и земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени. Системата за агропазарна информация (САПИ) дава цените на зърнени култури, месо и млечни продукти. Малките обяви също предлагат много земеделска техника, семена и разсади, земеделска земя и др.

В рубриката “Механизация” доц. Неделчо Делчев представя възможностите и някои технически данни на трактор FASTRAC 8250.