Брой 12 (431) - 2008г. - Година XVII

 

Централната тема на брой 12-ти на в. „Земеделска техника” е посветена на Регионалния център за научно-приложно обслужване – Средец (РЦНПО), който бележи 25 години от своето създаване.

По случай повода е поместено и специалното обръщение от страна на Зам.-министъра на земеделието и храните ст. н. с. д-р Светла Бъчварова.

Проследено е развитието на РЦНПО - Средец от неговото създаване до наши дни, като е представена неговата дейност, структура и организация.

Експертите от РЦНПО - Средец представят разработените и успешно прилагани от тях технологии за отглеждане на Източнобалканската свиня и Местното сиво говедо.

45-годишнина бележи и Центърът за научно-техническа информация (ЦНТИ), като директорът му Румяна Василева запознава читателите с достигнатото до този момент.

Изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Михаил Велков разказва за проблемите на млечния бранш у нас и за пречките, които срещат заетите в него.

Отразена е Втората Българо-Полска научна конференция, провела се на 16-17 май, 2008 г. в Полския институт в София.

От Министерство на земеделието и храните информират за учредения на 12 май 2008 г. Научен съвет по земеделие, както и за неговите задачи и дейност.

Nissan представя три разновидности на предлаганите от марката лекотоварни автомобили, които успешно могат да бъдат приложени и за нуждите на земеделската дейност.

В рубликата „Отблясък от събитието” е отразено 10-годишното юбилейно Изложение за земеделска и автомобилна техника, организирано от Русенския университет „Ангел Кънчев” и провело се в Русе от 14 до 17 май 2008 г.

В рубриката “Земеделски пазар” САПИ информира за цените на основните хранителни продукти, а в “На пазара на земеделска техника” са поместени цените на нови и втора употреба земеделски машини и оборудване.

В броя е поместен и календар за м. юни.

Присъстват рекламни материали на машини и консумативи, както и малки обяви.