Брой 7 (426) - 2008г. - Година XVII

 

Основни теми на брой 7-ми на в. “Земеделска техника” е Международната изложба за лозарство и винарство ‘Винария-2008 г., от 26 до 29 март в Пловдив, Седмицата на гората – от 7 до 13 април и кандидат-студентската кампания.

В статията “Лозарство и винарство” директорът на Института по лозарство и винарство , гр. Плевен д-р Виолета Димитрова информира за традиционните и нови практики в лозарството – новите тенденции при формировките, междуредията, торенето. Като постижение на селекционната работа на института са представени кандидат сортове лози.

В материала “Аграрна политика, наука, образование, бизнес” на Аграрния университет - Пловдив ректорът доц. Греков изтъква, че колкото по-динамично се създават и прилагат иновациите, толкова по-стабилно ще се развива агробизнесът в България, но затова е необходимо обща дискусия на всички заинтересовани, за да се очертае пътят за устойчиво земеделие.

Поместено е интервю с Ангел Вукодимов, председател на Пловдивската регионална организация към Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той изтъква, че Асоциацията защитава интересите на всички земеделски производители и отправя апел към Министерството на земеделието и продоволствието и браншовите организации да бъдат партньори с НАЗ, за да се постигне конкурентно земеделие.

В статията “Нови трактори Кубота в България” се посочва, че на земеделския пазар се появяват вече не само втора употреба, но и нови трактори различни модификации от известната марка.

Националната служба за растителна защита информира земеделските производители откъде могат да получат сведение за разрешените за предлагане и употреба през 2008 г. продукти за растителна защита и торове.

Русенският университет “Ангел Кънчев”, Аграрният университет – Пловдив, Техническият колеж – Ямбол и Висшето училище „Земеделски колеж” - Пловдив информират за перспективите, които висшите учебни заведения предоставят на студентите си, видовете специалности за бакалавърска и магистърска степен, сроковете за подаване на документи и на кандидатстудентските изпити.

В рубриката “Земеделски пазар” САПИ информира за цените на основните хранителни продукти, а в “На пазара на земеделска техника” са поместени цените на нови и втора употреба земеделски машини и оборудване.

Присъстват рекламни материали на машини, свързани с лозарството и винарството, от фирми, участващи на Винария’2008 и по случай “Седмицата на гората”. Традиционно има и малки обяви за предлагани земеделска техника и консумативи.